Banatski Gološijan iz Nišavskog okruga

Koncept Zadruga Marketa je takav da sa malim gazdinstvima iz cele Srbije uspostavimo saradnju i na taj način potrošačima u Beogradu dostavimo ono najkvalitetnije što je priroda pružila.

METAR MOGA SELA, AMERIKA CELA

U selu Dobrujevac, na 15 km od Aleksinca, a 220 km od glavnog grada, u podnožju planine Ozren, nalazi se porodično gazdinstvo Jovanovića. Vlada Jovanović je odlučio da se vrati iz Amerike sa privremenog rada i zajedno sa svojim ukućanima, okrene se obrađivanju dedovine i gajenju naše čuvene autohtone rase kokoški – Banatski gološijan.

Banatski gološijan je ugrožena vrsta koja potiče od Erdeljskog gološijana iz Rumunije, ali za razliku od njega, Banatski ima na polovini vrata malu pufnu od perja. On je lepa, skladna i ne previše zahtevna rasa živine. S obzirom da mu se ishrana bazira na prirodnoj hrani, izuzetno je zdravija vrsta kokoške u odnosu na konvencionalno gajene. Živahnog je temperamenta, otporan je na bolesti i prilagodljiv klimatskim promenama, a u stalnom je pokretu u potrazi za hranom.

Uzgoj ove autohtone rase je jednostavan, nosivost je od 160-180 jaja godišnje, a broj zavisi od ishrane i uslova držanja.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je image-1.png

Porodica Jovanović na 15 ha svoje zemlje obrađuje kukuruz, pšenicu, ječam, tritikal, ovas, soju i suncokret. Tim procesom obezbeđuju prirodnu, domaću hranu za hranjenje oko 3000 pilića, a u prostoru od 2 ha gološijani slobodno šetaju, borave u potpuno prirodnim uslovima. Od jeseni će potrošači ZADRUGA MARKETA moći da uživaju u najkvalitetnijem mesu i jajima ove naše čuvene autohtone rase, sa porodičnog  gazdinstva Vlade Jovanovića.

Da li ste znali da struktura belanca i žumanca nije ista kao kod običnih jaja?

Jaja gološijana su gušća, a mnogo su bogata omega 3 masnim kiselinama, čak ih ima i više nego kod pastrmke.