Kiseli kupus Srpski melez

🔸U zimskim danima, neizostavni deo svih naših trpeza je kiseli kupus – koji sadrži pregršt elemenata, od velikog značaja za naš organizam. Izuzetna količina vitamina C koja se u njemu nalazi je idealna u borbi protiv virusa i infekcija.

Kiseli kupus čuva zdravlje srca jer sadrži veliki broj vlakana i probiotika, koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

🔸Domaći kiseli kupus, glavice i ribanac u Zadruga Market stižu sa PG Dragana Tapića, naselje Slanci.

🔸Ove jeseni smo prisustvovali procesu pripreme jednog od najpoznatijih specijaliteta naše zimnice. Vredni domaćin Dragan nas je upoznao sa karakteristikama posebne autohtone domaće sorte kupusa – SRPSKI MELEZ, čije se seme čuva i održava u njegovoj porodici “s kolena na koleno”, unazad 200 godina. Srpski melez koji gaji Dragan je uzgajan na potpuno prirodan način, bez upotrebe hemije i veštačkih đubriva.

Specifični tanki listovi koje ima ova vrste kupusa su idelani za kiseljenje. Sam proces ide tako što se glavice, zdrave i prirodne, sa njive ubrane, očiste i zatim zaseku na krst, da bi se kupus dobro ukiselio.

Onda se na koren sipa so, kao prirodni konzervans i tako se ostavlja da stoji 24h i kada prođe to vreme, kupus se nalije. Oko 20 dana je neophodno da bi se kupus ukiselio.

🔸Jedna od specifičnosti ove vrste je i njena boja, kao i roze rasol.

Koji je vaš omiljeni način konzumiranja kiselog kupusa?