Mast – za ili protiv?

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, objavljen je “rat” mastima i masnoj hrani, a dominaciju u ishrani su preuzela ulja raznih žitarica.

Time, naslovna strana 1984.

Sve masti možemo podeliti u dve grupe :

One u čvrstom stanju – maslac i masti od mesa

One u tečnom stanju – razna ulja.

Sa današnjeg aspekta, tvrdnja da su zasićene masti štetne i da se navode kao glavni krivac za holesterol, visok krvni pritisak i ostala kardiovaskularna oboljenja – nema osnova! U Švedskoj 2013.godine su usvojene izmenjene nutricionističke smernice – stabilnost i teža kvarljivost zasićenih masti ih izdvajaju kao poželjne.

Zasićene masne kiseline ( jedan molekul zasićen vodonikom) su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. One su stabilnije, pri svetlosti i toploti se ne kvare što je slučaj sa nezasićenim mastima.

Naš život započinjemo ishranom majčinim mlekom, a da li ste znali da su zasićene masti sa 50 % prisutne u majčinom mleku?!

Pri visokim temperaturama ( preko 150 C), biljna ulja sa nezasićenim mastima postaju toksična. Trigliceridi se tako lepe za krvne sudove. S druge strane, svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav ni na temperaturi od 250 C. Pomenutu svinjsku mast ljudi često koriste i kao lek, a i u kozmetičke svrhe. Generacije su odrastale na tradicionalnoj ishrani – slanini, jajima, masti. Kakva ishrana je vaš izbor?

Uvek moramo da zapamtimo da je za naš organizam veoma važno da redovno unosimo

– OMEGA 3 masne kiseline ( najbolji izvori su skuša, losos, sardina, laneno i konopljino ulje); ove esencijalne nezasićene masne kiseline su izuzetno važne za rast i razvoj dece

– OMEGA 6 masne kiseline ( konopljino, maslinovo, bademovo i susamovo ulje); ove esencijalne masne kiseline su bitne za mozak i njegov zdrav razvoj

Vašem telu i savršenom funkcionisanju organizma je neophodna dobra i uravnotežena ishrana.

U ponudi Zadruga Marketa između ostalog možete pronaći i domaću guščiju mast, kao i domaću mast od magulice.

A ukoliko je vaš izbor ulje, isprobajte hladno ceđeno devičansko maslinovo ulje sa Krita ili organsko hladno ceđeno suncokretovo ulje.

🍀Naše zdravlje je u našim rukama 🍀

Šta vi prvo birate, mast ili ulje?